Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Αυτά είναι τα επικρατέστερα ονόματα για τα υπουργείαΕν αναμονή της ανακοίνωσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, κάποια πρόσωπα φαίνεται πως συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες για τα υπουργεία «κλειδιά».

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία για τη συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, μετά τη σχετική εντολή στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί την Παρασκευή (26/5), ενώ την Πέμπτη (25/5) θα ορκιστεί ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Το ενδιαφέρον, πλέον, στρέφεται στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν υπουργεία – κλειδιά μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επικρατέστερα ονόματα τη δεδομένη στιγμή -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται αλλαγές- είναι τα εξής:

Υπουργείο Εξωτερικών: Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Εξωτερικών οδεύει προς τον πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη. Πρόκειται για έμπειρο διπλωμάτη, που υπηρέτησε τα συμφέροντα της χώρας για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Έχει άριστη γνώση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μεγάλους Διεθνείς Οργανισμούς.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Χρέη υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας αναμένεται να αναλάβει, πιθανότατα, ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης. Ο κ. Αποστολίδης, μεταξύ άλλων, έχει ηγηθεί των κρίσιμων διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Υπουργείο Υγείας: Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να αναλάβει μέχρι τις εκλογές η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου. Αμέσως μετά την ορκωμοσία, ο πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα παραδώσει τη θέση στην υπηρεσιακή υπουργό Υγείας, σε μια τυπική τελετή «παράδοσης–παραλαβής» που θα γίνει στην οδό Αριστοτέλους. Μάλιστα, η κυρία Κοτανίδου έχει ήδη προτείνει στους στενούς συνεργάτες του ιδιαίτερου γραφείου της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, να παραμείνουν και αυτοί στις θέσεις τους.

Υπουργείο Παιδείας: Υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας θα αναλάβει, όπως όλα δείχνουν, ο πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ, Χρήστος Κίττας, ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει υπηρεσιακός Υγείας το 2012, ή η Μαρία (Μάρα) Νικολαΐδου, Καθηγήτρια στο τμήμα πληροφορικής και τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Το χαρτοφυλάκιο του υπηρεσιακού υπουργού Προστασίας του Πολίτη θα καταλήξει, πιθανότατα, στον πρώην αρχηγό ΓΕΣ, Χαράλαμπο Λαλούση.

Τα επόμενα βήματα

Η σύγκληση της νέας Βουλής θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 29 Μαΐου, με μοναδικό αντικείμενο την ορκωμοσία των βουλευτών.

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου η εθνική αντιπροσωπεία θα κληθεί να εκλέξει προεδρείο, με τον Κώστα Τασούλα να αναμένεται να επανεκλεγεί.

Θα ακολουθήσει η έκδοση και η θυροκόλληση στο Κοινοβούλιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την εκ νέου διάλυση της Βουλής και τον επίσημο προσδιορισμό της ημέρας διεξαγωγής της νέας εκλογικής αναμέτρησης, με την πιθανότερη ημερομηνία να είναι η 25η Ιουνίου.

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου