Τσακαλώτος: Επίθεση σε Κασσελάκη, κριτική σε Τσίπρα -Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ υπογράμμισε πως «δεν χάθηκε η υπόθεση, αλλά δεν είμαι και αισιόδοξος με τις κινήσεις της νέας ηγεσίας».

Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για «αντίστροφη μέτρηση» για την ενότητα του κόμματος, χαρακτηρίζοντας κρίσιμες τις επόμενες ημέρες.

Τσακαλώτος: Τι εννοούσε ο Κασσελάκης ότι νίκησε το φως; Ότι εγώ και η Αχτσιόγλου ήμασταν το σκοτάδι;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει από τις δύο εθνικές εκλογές, τις προεδρικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, βαριά τραυματισμένος. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ακούω τις εκκλήσεις για ενότητα. Αλλά δεν θα έρθει η ενότητα αν δεν δούμε σοβαρά τους λόγους που έχουν δημιουργήσει τα τραύματα», τόνισε.

Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης διεκδίκησε την ηγεσία, αλλά και στις κινήσεις του μετά τη νίκη του:

«Πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα, με επηρέασε πολύ η ίδια η ομιλία του προέδρου εκείνο το βράδυ, όπου αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες, μας είπε ότι κέρδισε το φως. Τι ήθελε να πει; Ότι η Έφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι; Σημαντικότερο ακόμα είναι ότι η ομάδα που τον υποστήριζε -και σε επίπεδο κεντρικών στελεχών, αλλά και σε επίπεδο μεσαίων στελεχών- έκανε έναν απαράδεκτο πόλεμο ενάντια σε άλλες υποψηφιότητες.

Μαθαίναμε ότι ο ίδιος ήταν ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρέπει το κόμμα να προβεί σε αποπαρασίτωση -γλώσσα προερχόμενη ευθέως από τη ρητορική της ακροδεξιάς. ‘Αλλοι μας εύχονταν καλή μετανάστευση. Δεν τις λες και παρεμβάσεις που στόχευαν στην ενότητα».

Κριτική και στον Τσίπρα από Τσακαλώτο


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν πήρε θέση, και εξήγησε:

«Θα μπορούσε πριν από την πρώτη εκλογή να κάνει μια ανάρτηση που θα ξεκαθάριζε δύο πράγματα, χωρίς να “σπάει” την ουδετερότητά του, αλλά απεναντίας θα την ενίσχυε: πρώτον, ότι ”παραμένω ουδέτερος σε αυτή την εκλογική διαδικασία”, και, δεύτερον, ότι ”δεν επιτρέπω σε κανέναν υποψήφιο ή υποστηρικτές κάποιου υποψήφιου να λένε ότι τους στηρίζω, αλλά ούτε θεωρώ ότι κάποιοι άλλοι υποψήφιοι με υπονόμευαν”. Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε, αλλά και αυτό είναι μέρος του τραύματος».

Ασκώντας κριτική στον νέο πρόεδρο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε:

«Να πω μόνο τούτο: αν ο νέος πρόεδρος επιμένει στην αδιαμεσολάβητη σχέση του με το λαό, στην ουσία καταργούνται όλα τα ενδιάμεσα όργανα, καταργείται και η σημασία της Πολιτικής Γραμματείας, καταργείται η δυνατότητα μιας μειοψηφίας να έχει λόγο».

Κλείνοντας, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην ενότητα του κόμματος:

«Εν κατακλείδι, η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Παππάς: Συνειδητοποιήστε ότι έγινε εκλογή νέας ηγεσίας


Από την πλευρά του, ο στενός συνεργάτης του νέου προέδρου, Νίκος Παππάς, επισήμανε προς την εσωκομματική αντιπολίτευση: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε».

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου