Το καφενείο του Φορλίδα είναι το παλαιότερο της Ελλάδας και βρίσκεται στο ΠήλιοH παλαιότερη επιχείρηση όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλων των Βαλκανίων βρίσκεται στο Πήλιο και συγκεκριμένα στο χωριό Λαύκος.

Πρόκειται για το καφενείο του 82χρονου Μανώλη Φορλίδα (έβδομη γενιά) που άνοιξε το 1785 στην πλατεία του Λαύκου στο νότιο Πήλιο και δεν έχει κλείσει από τότε ποτέ, παρά μόνο κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊου.

Ο Λαύκος είναι ένα πανέμορφο χωριό στο νότιο Πήλιο σε απόσταση περίπου πενήντα χιλιομέτρων από τον Βόλο. Ένα ιδιαίτερο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 310 μέτρων και διαθέτει άπλετη θέα προς τον Παγασητικό Κόλπο. Εκεί λειτουργεί αδιάκοπα από το 1785 το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας που έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Βάρναλης, ο Σεφέρης και ο Δελμούζος.


Στους τοίχους του καφενείου κοσμούν φωτογραφίες των μεγάλων προσωπικοτήτων των γραμμάτων, όπως επίσης και αφιερώματα του διεθνή Τύπου για το καφενείο του Φορλίδα. Στο ταβάνι υπάρχουν γάντζοι καθώς το καφενείο λειτουργούσε επίσης ως χασάπικο, όπως και κουρείο και ταβέρνα.

Το καφενείο του Φορλίδα στεγάζεται σε ένα πέτρινο αρχοντικό και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού Λαύκος με τα γιγάντια πλατάνια να δίνουν μια απέραντη ομορφιά στο μέρος.

Το άνοιξε ο Γιάννης Φορλίδας, προπάππους του Μανώλη Φορλίδα, το 1785. Αυτό το καφενείο είναι το στολίδι του Λαύκου και ένας ιστορικός τόπος που διασώζει την πολιτιστική μας κληρονομιά.  Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου