Τι ανατροπές φέρνει ο αποκλεισμός του κόμματος Κασιδιάρη -Πού θα πάνε οι ψηφοφόροι τουΗ απόφαση του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.


Η ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου με συντριπτική πλειοψηφία 9-1 απέκλεισε το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ωστόσο επέτρεψε τη συμμετοχή του κόμματος «ΕΑΝ», του πρώην αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, καθώς και σε άλλα 35 κόμματα, από τα 50 που είχαν δηλώσει συμμετοχή.

Το ερώτημα τώρα που αναφύεται είναι πού θα κατευθυνθούν οι ψήφοι του κόμματος Κασιδιάρη: Σε άλλον όμορο χώρο (όπως το «ΕΑΝ»), στην αποχή, ή θα επιλέξουν «εκδικητική ψήφο»; Σημειώνεται ότι το κόμμα «Έλληνες» στις δημοσκοπήσεις άγγιζε ποσοστά της τάξης του 4%.

Όσο περισσότερα κόμματα εκτός Βουλής, τόσο πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας
Έχει σημασία επίσης το γεγονός ότι εάν το ποσοστό των κομμάτων που μείνουν εκτός Βουλής ξεπεράσει το 10%, ο πήχης για την επίτευξη αυτοδυναμίας μειώνεται αισθητά. Και τούτο, καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων τόσο μικρότερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για τις πολυπόθητες τουλάχιστον 151 έδρες.

Εάν, υποθετικά, τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν συνολικά 6%, το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει περίπου 38,5%, ενώ εάν τα εκτός Βουλής κόμματα έχουν ποσοστό 10% τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται 37,5% για να πιάσει την αυτοδυναμία.

Δικηγόρος Κασιδιάρη: Δεν θα στηρίξει κανένα άλλο κόμμα
Η δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή, δήλωσε σχετικά πως ο έγκλειστος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή «δεν θα στηρίξει κανένα άλλο κόμμα. Αύριο θα αποφασίσει τις περαιτέρω νομικές του ενέργειες».

Prorata: Πού στρέφονται οι ψηφοφόροι Κασιδιάρη
Σε δημοσκόπηση της Prorata, για το Attica tv, η ΝΔ επιβεβαιώνει το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά που κινείται στο 4%. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% έναντι 27,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 9,5%, το ΚΚΕ με 6%, το ΜέΡΑ25 με 3,5% και η Ελληνική Λύση με 3%. «Άλλο κόμμα» δήλωσε το 5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 10,5%.

Στο ειδικό ερώτημα για το πού θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη (σ.σ. η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα «Έλληνες»), το 24% δήλωσε ότι θα πάει στο ΕΑΝ του Αν. Κανελλόπουλου (που πήρε το «πράσινο φως» από το ανώτατο δικαστήριο), το 11% στην Ελληνική Λύση, το 10% στην Πλεύση Ελευθερίας, ενώ ένα άλλο 10% στην Εθνική Δημιουργία.

«Τα αποτελέσματα είναι σχετικώς ενδεικτικά, γιατί οι αριθμητικές βάσεις μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη είναι πολύ μικρές. Άρα, πρέπει να τα δούμε με μια σχετική επισφάλεια», αναφέρθηκε.

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου