Τα πέντε πρόσωπα που αναλαμβάνουν τα σημαντικότερα υπουργεία της υπηρεσιακής κυβέρνησηςΣτις 12 το μεσημέρι ορκίζεται η νέα, υπηρεσιακή κυβέρνηση, η πλήρης σύνθεση της οποίας ανακοινώθηκε χθες. Η θητεία της θα είναι για έναν μήνα και σκοπός της να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Ο Ιωάννης Σαρμάς, υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ορκίστηκε χθες το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθως παρέλαβε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και του παρέδωσε τον μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Αντίστοιχο φάκελο έχουν λάβει ήδη από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του κάθε υπουργείου οι υπηρεσιακοί υπουργοί, που θα ορκιστούν και θα αναλάβουν καθήκοντα σήμερα.

Το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά και 21 μέλη, εκ των οποίων 5 γυναίκες.

Τα σημαντικότερα υπουργεία της κυβέρνησης Σαρμά ανατέθηκαν στους εξής:

Υπουργός Επικρατείας: Βασίλειος Σκουρής

Ο Βασίλειoς Σκoυρής, που αναλαμβάνει τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Επικρατείας, είναι Έλληνας καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και από το 2003 ως τις 7 Οκτωβρίου 2015 ήταν πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Έχει θητεύσει δύο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, το 1989 και το 1996.

Οικονομικών: Θεόδωρος Πελαγίδης

Ο Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών. Τελεί υποδιοικητής της ΤτΕ από τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020, έχοντας, μεταξύ άλλων, αρμοδιότητες την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού και την εξυγίανση τραπεζών.

Ο κ. Πελαγίδης είναι, επίσης, πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Τράπεζας. Από το 2004 είναι καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Υπουργός Εξωτερικών: Βασίλειος Κασκαρέλης

Ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης υπήρξε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας από το 1974. Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ύστερα από 16 έτη συνεχούς υπηρεσίας στις μόνιμες αντιπροσωπείες της χώρας μας σε πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, αποκτώντας έτσι μια ευρύτερη γνώση και πολύτιμη εμπειρία του συνόλου των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς και των διατλαντικών σχέσεων.
Έχει υπηρετήσει ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004-2009), ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ.

Άμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής

Γνώριμο πρόσωπο ο Αλκιβιάδης Στεφανής, έχει διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.

Εσωτερικών: Καλλιόπη Σπανού

Η Καλλιόπη Σπανού είναι το μόνο πρόσωπο που έρχεται από τα… παλιά, καθώς ανέλαβε υπηρεσιακή ΥΠΕΣ με την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου και θα συνεχίσει στην ίδια θέση και για τις εκλογές του Ιουνίου.

Η Καλλιόπη Σπανού είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (ΠΕΔΔ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1989.

Τον Μάιο του 2011 εξελέγη Συνήγορος του Πολίτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θέση από την οποία αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2015. Από το 2003 έως το 2011 είχε, επίσης, υπηρετήσει ως Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη.

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου