ΠΑΤΡΑ: Αισθητήρες εδάφους και έξυπνες στάσεις – Υπεγράφη η σύμβαση για την υλοποίηση του έργουΥπογράφτηκε από τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και τον ανάδοχο η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Έξυπνων Λύσεων Διαχείρισης και Ενημέρωσης των Πολιτών για Έξυπνες Θέσεις Στάθμευσης, Κυκλοφοριακή Κίνηση και Έξυπνες Στάσεις».

Το έργο έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» με προϋπολογισμό 949.877,20 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και χρόνο υλοποίησης 10 μήνες.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η ανάπτυξη λύσεων έξυπνης πόλης για την ενημέρωση των πολιτών του κέντρου της Πάτρας σχετικά με τις θέσεις στάθμευσης, την κυκλοφοριακή κίνηση και τις έξυπνες στάσεις μέσω μαζικής μεταφοράς.

Στο πλαίσιο του έργου θα εγκατασταθούν: (α) 28 συσκευές για την μέτρηση της κυκλοφοριακής κίνησης, (β) 836 αισθητήρες εδάφους για τον έλεγχο των θέσεων στάθμευσης, (γ) σύστημα μέτρησης ελεύθερων θέσεων στάθμευσης σε 5 υπαίθριους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, (δ) 24 νέες πινακίδες έξυπνων στάσεων του Αστικού ΚΤΕΛ πλέον των υφιστάμενων και (ε) 4 μεγάλες πινακίδες ενημέρωσης των πολιτών σε σημεία εισόδου στην πόλη. Επίσης, θα αναπτυχθεί λογισμικό ολοκλήρωσης και επεξεργασίας των δεδομένων των παραπάνω υποσυστημάτων και διασύνδεσης με τα υπάρχοντα συστήματα και εφαρμογές (π.χ. σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης). Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματατου έργου είναι η δημιουργία διαδικτυακής πύλης και εφαρμογής για κινητές συσκευές για την ενημέρωση των πολιτών.

Το συγκεκριμένο έργο συμβάλλει καθοριστικά στην ενημέρωση των πολιτών για τις συνθήκες κυκλοφορίας και στάθμευσης στο κέντρο της Πάτρας. Ο πολίτης θα γνωρίζει άμεσα μέσα από την εφαρμογή του κινητού του τηλεφώνου πόσες ελεύθερες θέσεις στάθμευσης υπάρχουν και πού είναι αυτές, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί με το αυτοκίνητό του στο κέντρο της πόλης και να ψάχνει για να τις ανακαλύψει. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η άσκοπη κυκλοφοριακή κίνηση, ενισχύεται η αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης και επιπλέον μειώνεται η μόλυνση της ατμόσφαιρας από τα καυσαέρια.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο οδηγός θα γνωρίζει το πλήθος των ελεύθερων θέσεων στάθμευσης στα υπαίθρια δημοτικά πάρκινγκ (από Νότιο Πάρκο μέχρι Ηρώων Πολυτεχνείου) και αυτή η ενημέρωση θα λειτουργήσει ως ένα κίνητρο για να σταθμεύσει σε ένα από αυτά τα πάρκινγκ, αντί να ψάχνει να βρει ελεύθερη θέση στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, ενέργεια που τις περισσότερες φορές είναι αποτυχημένη και οδηγεί σε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Επιπλέον, ο οδηγός θα γνωρίζει τους δρόμους που εμφανίζουν αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση, με στόχο την αποφυγή της διαδρομής μέσω αυτών των δρόμων.

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου