Νίκος Σειραγάκης: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την αποφυλάκισή του

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου να του διαβιβαστεί το βούλευμα, με το οποίο αποφυλακίστηκε ο καταδικασμένος για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων Νίκος Σειραγάκης.

Το βούλευμα με το οποίο άνοιξε η πόρτα των φυλακών Τριπόλεως για τον Νίκο Σειραγάκη, καταδικασμένο σε πολυετή κάθειρξη για ασέλγεια σε βάρος 36 ανήλικων αγοριών στην Κρήτη, ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Ντογιάκος ζητά να μελετήσει το επίμαχο βούλευμα με το οποίο αποφυλακίστηκε με όρους ο Σειραγάκης προκειμένου να εξετάσει αν ορθώς αποφυλακίστηκε ο καταδικασμένος ή αν πάσχει η κρίση των δικαστικών λειτουργών που έκριναν πως πληροί τις προϋποθέσεις για την “υφ’ όρων απόλυση”.

Ανάμεσα σε άλλα ο Ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός θα μελετήσει αν υπάρχει ή όχι εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την απόφαση των δικαστών για τον συγκεκριμένο πρώην κρατούμενο, ο οποίος σε προηγούμενη αποφυλάκιση του είχε παραβιάσει τους όρους με αποτέλεσμα να ο οδηγηθεί σε μερικές ημέρες στην φυλακή. Σε περίπτωση που εντοπιστεί “πάσχων” σημείο στο βούλευμα ο Εισαγγελέας θα ζητήσει αναίρεση.

Ο Σειρανάκης έχει καταδικαστεί σε ποινή κατά συγχώνευση 401 ετών για τις 36 υποθέσεις που κρίθηκε ένοχος με εκτιτέα πλέον τα 20 έτη. Έχει εκτίσει μικτά (πραγματική έκτιση και μεροκάματα που ξεπερνούν τα 1000) 12,5 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι τυπικά έχει συμπληρώσει τα 3/5 έκτισης της ποινής .

Ο καταδικασθείς κάνοντας χρήση των πλέον ευνοϊκών διατάξεων, ο Σειρανάκης ζήτησε την αποφυλάκιση του πριν περίπου ένα χρόνο, η οποία απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ναυπλίου. Το Συμβούλιο Εφετών, ωστόσο, στο οποίο προσέφυγε, έκρινε με μειοψηφούντα ένα εκ των τριών μελών, ότι μπορεί να αποφυλακιστεί καθώς πλην της έκτισης έχει τα χαρακτηριστικά που ορίζονται στο νόμο, όπως καλή συμπεριφορά εντός των φυλακών κ.α.

Από τη σύλληψη στο αίτημα αποφυλάκισης

Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου του 2011, αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα του διαμερίσματος του τότε 48χρονου προπονητή και τον συλλαμβάνουν επ’ αυτοφώρω σε ασελγείς πράξεις σε βάρος τριών.

Οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου στην συνέχεια και στο πλαίσιο της αστυνομικής ανάκρισης ξετύλιξαν το κουβάρι της υπόθεσης για τις εγκληματικές πράξεις του σε 36 συνολικά παιδιά.

Τον Μάιο του 2013 καταδικάστηκε από το ΜΟΔ Πειραιά σε ποινή κάθειρξης 401 ετών, το 2016 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά του επέβαλε την ίδια ποινή, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Πριν 3 χρόνια, τον Απρίλιο του 2020, αποφυλακίστηκε υπό όρους από τις φυλακές Γρεβενών όπου εκρατείτο προκαλώντας πολλές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία αλλά και στον Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνου, ο οποίος είχε σταθεί αρωγός των θυμάτων του τόσο στην πρώτη δίκη όσο και στην δεύτερη. Με παρέμβαση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εξετάστηκε εκ νέου το βούλευμα της αποφυλάκισης του Σειραγάκη και εν τέλει προέκυψε πως είχε παραβιάσει τους όρους της απόλυσης του, συνελήφθη εκ νέου και οδηγήθηκε στις φυλακές Τρίπολης απ’ όπου αποφυλακίστηκε πρόσφατα.

Το 2023, ο Σειραγάκης υπέβαλε ξανά αίτημα αποφυλάκισης στο Συμβούλιο της Φυλακής Τρίπολης όπου εκρατείτο.

Οι υποθέσεις ασέλγειας

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου παραπέμπει τον 48χρονο για 53 περιπτώσεις ανηλίκων και ειδικότερα με τις κατηγορίες:

  • Για τετελεσμένη κατάχρηση σε ασέλγεια 25 ανηλίκων που δεν συμπλήρωσαν τα 14 έτη, κατά συρροή και κατ” εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό.
  • Για τετελεσμένη κατάχρηση σε ασέλγεια επτά ανηλίκων που συμπλήρωσαν τα 14 έτη, όχι όμως και τα 18, κατά συρροή και κατ” εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό.
  • Για αποπλάνηση δύο παιδιών που δεν συμπλήρωσαν τα 12 έτη, κατά συρροή και κατ εξακολούθηση.
  • Για τετελεσμένη και σε απόπειρα αποπλάνηση 13 παιδιών που συμπλήρωσαν τα 12 έτη, όχι όμως και τα 14, κατά συρροή και κατ” εξακολούθηση, κατ” ορθή μεταβολή της κατηγορίας.
  • Για τετελεσμένη και σε απόπειρα αποπλάνηση τεσσάρων παιδιών που συμπλήρωσαν τα 14 έτη όχι όμως και τα 15, κατά συρροή και κατ” εξακολούθηση.
  • Για ασέλγεια παρά φύση δύο προσώπων νεότερων των 17 ετών, κατά συρροή και κατ” εξακολούθηση.
  • Για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας δια ηλεκτρονικού υπολογιστή κατά συνήθεια.
  • Όλα τα έξοδα για τον συνήγορο πολιτικής αγωγής της δίκης, έχει αναλάβει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου.
  • Στη δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν 16 μάρτυρες κατηγορίας και τέσσερις μάρτυρες υπεράσπισης.
Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου