ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ΓΑΜΟΣ», ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣΤο Άρμα Θέσπιδος συνεχίζει για όγδοη χρονιά την πολιτιστική του διαδρομή στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Ο επιτυχημένος θεσμός του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας άφησε το θεατρικό του στίγμα «εκτός σκηνής» δίνοντας παραστάσεις υψηλού επιπέδου σε μη θεατρικούς χώρους.

Φέτος το Άρμα παρουσιάζει το έργο του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή Του Κουτρούλη ο Γάμος σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου. Πρόκειται για ένα έργο-σταθμό στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου, γραμμένο αριστοτεχνικά κατά τα πρότυπα των Αριστοφανικών κωμωδιών.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων ώρα 21:00 και θα ακολουθήσουν παραστάσεις εκτός σκηνής σε συνεργασία με την ΠΕΔΕ και τον Δήμο Πατρέων.

Υπόθεση του έργουΟ πάμπλουτος, αλλά ταπεινής καταγωγής Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από την Σύρα, καταφθάνει στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον υπηρέτη του Στροβίλη, αποφασισμένος να ζητήσει σε γάμο την πανέμορφη, φιλόδοξη και κατά πολύ νεότερή του Ανθούσα. Η Ανθούσα, που έχει κρυφά από τον πατέρα της δεσμό με τον νεαρό κομψευόμενο Ξανθούλη, θέλοντας να αποφύγει αυτό τον αταίριαστο γάμο θέτει έναν όρο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Θα παντρευτεί τον Κουτρούλη, μόνο αν αφήσει τη ραπτική και γίνει Υπουργός… Ο ανταγωνισμός των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, η προθυμία συναλλαγής ορισμένων εκδοτών, η ευκολία με την οποία διάφοροι τοπικοί κομματάρχες, αλλάζουν στρατόπεδο, η ματαιοδοξία κάποιων καλλιτεχνών που σπεύδουν να υμνήσουν το νέο αστέρι της πολιτικής, οι εκβιασμοί, τα σκάνδαλα και φυσικά η ευπιστία του μέσου νεοέλληνα ψηφοφόρου, θα κάνουν το θαύμα τους …

Σημείωμα προέδρου Δ.Σ. Πέτρου ΒάηΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ 2015-2023, στον όγδοο χρόνο λειτουργίας του και έτοιμο να ξεπεράσει τις 700 παραστάσεις. Ο σκοπός του δεν ήταν απλώς οι θεατρικές περιοδείες σε όλη την Πάτρα και στη Δυτική Ελλάδα. Το Άρμα Θέσπιδος ήταν συνειδητή επιλογή, ήταν πολιτική πράξη. Η δημιουργία του στηρίζεται σε διαλεκτική φιλοσοφική αντίληψη για την κοινωνία. Απευθύνεται στις πιο αδικημένες κοινωνικές ομάδες. Στον εργαζόμενο της γειτονιάς στην πόλη, στο χωριό, στα σχολεία και τα ιδρύματα, σε όσους ξεχνά η ταξική πολιτική, σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη από στήριξη και ηθικό. Στηρίζεται στην αντίληψη ότι το θέατρο ψυχαγωγεί, καλλιεργεί, αποκαλύπτει και έτσι γίνεται χρήσιμο στον άνθρωπο που αγωνίζεται για τη θέση του στην κοινωνία.Η συνέχιση της ύπαρξής του είναι πολιτική επιλογή, είναι τοποθέτηση σε μια κοινωνική όχθη. Η φετινή μας παράσταση, Του Κουτρούλη ο γάμος, διδάσκει, σε μια εποχήπαραπληροφόρησης και καταγγέλλει τη διαχρονική ελληνική πολιτική διαφθορά, τη διαπλοκή και αναξιοκρατία. Η αριστοφανική σάτιρα είναι παρούσα στο έργο και οι καταστάσεις επίκαιρες, που θέλουν ανατροπή.


Σημείωμα σκηνοθέτη Χρήστου Στρέπκου
Ο Κουτρούλης για χάρη του έρωτα πρέπει να γίνει υπουργός και, για το «υπουργιλίκι», πρέπει να υποστεί τόσους συμβιβασμούς που, όχι μόνο τον έρωτα θα χάσει, αλλά θα κινδυνέψει και η ελευθερία του. Η παράσταση μας είναι ένα «ηλεκτρικό τσίρκο»∙ οι ηθοποιοί, στην κυριολεξία, σαν «ακροβάτες» της δράσης,σκαρφαλώνουν, χοροπηδούν, κυλιούνται και παλεύουν σε κάθε συμβάν του έργου. Η κωμωδία του Ραγκαβή Του Κουτρούλη ο γάμος (1845), όπου ρομαντισμός του έρωτα μπλέκει με το θέατρο παραλόγου των εκλογών, κρίναμε πως, παραμονές εκλογών στη χώρα μας, αποτελεί ιδανική επιλογή για το «Άρμα Θέσπιδος», το οποίο φέτος κλείνει οχτώ χρόνια παρουσίας στις γειτονιές της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας. Του Κουτρούλη ο γάμος είναι μια εξωστρεφής κωμωδία, όπως και το πρώτο έργο που παρουσίασε το «Άρμα Θέσπιδος», το οποίο μου είχε προτείνει ο εμπνευστής αυτού του θεατρικού σχήματος και δάσκαλος μου, ο Κώστας Καζάκος. Του αφιερώνουμε με όλη μας την αγάπη αυτή την παράσταση.

ΜΕΡΑΩΡΑΤΟΠΟΣ
Πεμ.1112-13:3019ο  Γυμνάσιο Πάτρας
Παρ.1212-13:3019ο Γυμνάσιο Πάτρας
Σαβ.13ΒράδυΖάκυνθος
Κυρ.14 Χ
Δευτ.1511:0012:3010ο  Λύκειο Ακτή Δυμαίων
Τρ.1612:0013:30Γυμνάσιο Ριόλου
Τετ.1710:158ο  Γυμνάσιο Πάτρας 
Πεμπ.1811:00 10ο  Γυμνάσιο Πάτρας
Παρ.1911:00 ΜΕΡΙΜΝΑ
Σαβ. 20 Χ
Κυρ.21 Χ
Δευτέρα 22 Χ
Τρ.2311:00-12:30 Γυμνάσιο Λάππα
Τετ.2410:15 Γυμνάσιο Ψωφίδας
Πεμ.25 Γυμνάσιο Λακόπετρας
Παρ.26Πρωι10:00 Ενιαίο Ειδικό Γυμνάσιο
Σαβ.2721:00Παμμικρασιατικός
Κυρ.28 Χ
Δευτ.2919:001ο  Εσπερινό Λύκειο-     Πολυκλαδικό
Τρ. 3021:001o Οβριά
Τετ.31 Στρούμπειο


.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 €
ΑΜΕΑ και συνοδοί: 5 €

Προπώληση

Next

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου