Μήπως, τελικά, ο Μητσοτάκης δεν έχει την εκλογική «άνεση» την οποία εμφανίζουν ορισμένες δημοσκοπήσεις;Ο παλαιοκομματισμός και η απόπειρα εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων είναι στρατηγικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του συστήματος εξουσίας που τον στηρίζει ή απλώς τον ανέχεται.

Είναι πιθανόν να έχουν τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού στοιχεία για τις τάσεις του εκλογικού σώματος και τις προθέσεις συγκεκριμένων κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων, όπως για παράδειγμα η νεολαία. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης έχει επιδοθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε ένα άνευ προηγουμένου ρεσιτάλ παροχολογίας και υποσχέσεων της τελευταίας στιγμής. Ανακοίνωσε… χαρτζιλίκι 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (το οποίο αποκαλεί «youth pass», λες και δεν υπάρχουν ελληνικές λέξεις για να το ονοματίσει).

Επιπλέον, υποσχέθηκε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές, καθώς και αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Κι αφού όλα τα παραπάνω υποτίθεται ότι έχουν τύχει μελέτης και σχεδιασμού επί ικανό χρονικό διάστημα από το κυβερνητικό επιτελείο και κοστολογηθεί, τότε γιατί ο πρωθυπουργός θυμήθηκε να τα εξαγγείλει δύο εβδομάδες πριν από την Κυριακή των εκλογών;

Η αλήθεια για τα παραπάνω είναι ακριβώς αυτή που… φαίνεται. Η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχει την εκλογική «άνεση» την οποία εμφανίζουν ορισμένες δημοσκοπήσεις. Το κλίμα στην κοινωνία μας δεν είναι τόσο θετικό όσο ισχυρίζονται οι υπουργοί της κυβέρνησης και δείχνουν στο κοινό τους τα συστημικά ΜΜΕ. Για να έχει τέτοια φούρια να μοιράσει χρήμα ο κ. Μητσοτάκης πιθανότατα να υπάρχει πρόβλημα και στη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του κόμματος και στο να πειστούν ψηφοφόροι της Ν.Δ. να φτάσουν μέχρι την κάλπη.

Πάντως, ο δρόμος της παροχολογίας είναι ολισθηρός και διατηρεί στο ακέραιο ένα από τα βασικά προβλήματα του ελληνικού πολιτικού βίου: τον παλαιοκομματισμό και την αντιμετώπιση των πολιτών σαν οικονομικές μονάδες έτοιμες προς εξαγορά. Αν η κοινωνία μας θέλει στ’ αλήθεια να κάνει βήματα μπροστά και να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ηθικής και της οικονομικής κρίσης που μας ταλαιπωρεί, τότε πρέπει να δείξει έμπρακτα την απόρριψη των προαναφερθεισών μεθόδων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου