Η πολιορκία της Γάζας είναι διεθνές έγκλημα δηλώνει ο ΟΗΕ


Η πολιορκία που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και η εντολή των ισραηλινών αρχών προς τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του θύλακα να απομακρυνθούν, ενδέχεται να ισοδυναμούν με το διεθνές έγκλημα της βίαιης μετακίνησης αμάχων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Ανησυχούμε ότι αυτή η εντολή, σε συνδυασμό με την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα, μπορεί να μην θεωρείται νόμιμη προσωρινή απομάκρυνση και κατά συνέπεια ενδέχεται να ισοδυναμεί με βίαιη μετακίνηση αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

«Όσοι κατάφεραν να συμμορφωθούν με την εντολή των ισραηλινών αρχών να απομακρυνθούν, τώρα είναι εγκλωβισμένοι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με ανεπαρκή καταλύματα, αποθέματα τροφίμων που εξαντλούνται γρήγορα, μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε καθαρό νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής, φάρμακα και άλλα βασικά είδη», πρόσθεσε.

Ο όρος «βίαιη μετακίνηση» περιγράφει την αναγκαστική μετεγκατάσταση άμαχων πληθυσμών και αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που τιμωρείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Προετοιμασίες από το Ισραήλ για τα «επόμενα στάδια του πολέμου»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν γνωστό πως εξετάζουν και άλλες επιλογές, εκτός από μια χερσαία επίθεση, καθώς προετοιμάζονται για «τα επόμενα στάδια του πολέμου»

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι αυτά. Όλοι μιλούν για τη χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος για τα διεθνή ΜΜΕ των IDF, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, βασικός εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε ότι το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας, «μετά το επόμενο βήμα του Ισραήλ», θα είναι «παγκόσμιο ζήτημα, πώς θα είναι η κατάσταση στην περιοχή αυτή».

Ο Χάγκαρι δήλωσε ότι ο στρατός «παρουσίασε επιχειρησιακό σχέδιο» στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αλλά δεν προχώρησε σε άλλες λεπτομέρειες.

«Η Γάζα συνορεύει με άλλες χώρες … Άρα όταν λέμε πράγματα για το τελικό καθεστώς, θα συνδυάζουν αυτά που επιτάσσονται σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο», δήλωσε ο Χάγκαρι.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Al Jazeera», από 902.gr)

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου