Η Πάτρα σπάει ρεκόρ στις σχολικές εκδρομές !Τα τελευταία χρόνια αποτελεί βασικό προορισμό στις προτιμήσεις των μαθητών, κυρίως, από τη Βόρειο Ελλάδα

Όταν η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωνε το 2020 ΄΄η Πάτρα το 2019 ήταν ο τέταρτος πιο δημοφιλής χειμερινός προορισμός στη χώρα΄΄, πολλοί βρέθηκαν εδώ, στην πόλη μας, να την αμφισβητήσουν. Υπήρχαν, όμως, τα επίσημα στοιχεία βάσει των οποίων μίλησε η Υφυπουργός. Οι δε αμφισβητίες δεν γνώριζαν πως , τα τελευταία χρόνια, η πόλη έχει κάνει άλματα με αύξηση στην επισκεψιμότητα.


Δεν είναι μόνο το Καρναβάλι που προσελκύει πολύ κόσμο ή οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις πανελλήνιου ενδιαφέροντος που κάθε χρόνο φιλοξενούνται στην πόλη. Είναι και βασικός προορισμός των σχολικών εκδρομών. Κυρίως, προτιμούν την Πάτρα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της Πελοποννήσου, σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Παιδείας.


Με εξαίρεση τα δύο χρόνια της πανδημίας όπου μπήκε φρένο στις μετακινήσεις, η επισκεψιμότητα αυξήθηκε υπέρ το δέον όταν χαλάρωσαν τα μέτρα για τον κορονοιό. Την περσινή χρονιά μάλιστα σημειώθηκε ρεκόρ επισκεψιμότητας των σχολικών εκδρομών στην πόλη, ενώ για φέτος προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη , αφού πολλά σχολεία, δυσκολεύτηκαν να κλείσουν ξενοδοχείο, λόγω πληρότητας !


Αρκετά σχολεία έρχονται δεύτερη ή και τρίτη χρονιά στην πόλη. Με βάση ερωτηματολόγιο που έχει απαντηθεί από μαθητές, βρίσκουν τα εξής ενδιαφέροντα : Τους αρέσει η αγορά της, τα πολλά στέκια αναψυχής και η νυχτερινή διασκέδαση. Επίσης, τους αρέσει η ρυμοτομία της καθώς περπατιέται εύκολα στο κέντρο, ενώ δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από τα αξιοθέατα της πόλης. Οι αρχαιότητες στη Βούντενη με τους μυκηναικούς τάφους και τον πολιτισμό 3.500 χρόνων που απλώνεται μπροστά τους, προκαλεί το ενδιαφέρον των μαθητών. Ακολούθως,Ακολούθως, επισκέπτονται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το κάστρο, το Ρωμαικό Ωδείο, τον Άγιο Ανδρέα, το ρωμαικό υδραγωγείο, το έλος της Αγυιάς (ειδικά τρελαίνονται με την πεζογέφυρα) την Αχάια Κλάους και, προσεχώς, το Ρωμαικό Στάδιο. Παρατηρούμε, λοιπόν, πως τα μηνύματα που παίρνουμε γενικώς στον τουριστικό τομέα είναι ενθαρρυντικά.


Παρότι επικρατεί στην πόλη η αντίληψη πως ΄΄είμαστε μόνοι μας΄΄, αυτό δεν ισχύει. Συνήθως, αυτοί που γκρινιάζουν είναι όσοι επιθυμούν υψηλού επιπέδου επισκέψεις ευκατάστατων ατόμων, πλην όμως, τους διαφεύγει κάτι βασικό : Η Πάτρα δεν έχει αναπτύξει ξενοδοχειακές μονάδες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τέτοιο κόσμο. Δεν διαθέτει ξενοδοχεία του επιπέδου ενός Costa Navarino ή ενός Aldemar. Θυμίζουμε πως στην τρίτη πόλη της χώρας υπάρχει μόνο μία μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, ολίγων κλινών, που είναι 5 αστέρων (σ.σ. μιλάμε γι αυτό που λειτουργεί απέναντι από το Ρωμαικό Ωδείο). Οι υπόλοιπες μονάδες είναι αρκετά παλιές και δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών…Ωστόσο, η πόλη αναβαθμίζεται συνεχώς. Οι αναπλάσεις που γίνονται σε Άνω – Κάτω πόλη , η επικείμενη μεγάλη ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου καθώς και η ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων που θα συμβάλλουν στον καθαρισμό της θάλασσάς μας, θα δημιουργήσουν τις προυποθέσεις μιας πιο ελκυστικής πόλης. Παρά ταύτα, οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα είναι μια αναγκαιότητα που πρέπει να απασχολήσει επιχειρηματίες του είδους.

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου