Η αριθμητική των δεύτερων εκλογών και το κατώφλι της αυτοδυναμίαςΑπό το 37,5% το κατώφλι της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, όταν θα ισχύσει το bonus εδρών για τον νικητή, το οποίο έχει να κάνει και με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής

Στις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου ή ακόμα και στις 25/6 αν πετύχει η προσπάθεια επίσπευσής τους που ήδη ανακοίνωσε ο Άκης Σκέρτσος, θα εφαρμοστεί το σύστημα της «ενισχυμένης αναλογικής». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με αυτό το σύστημα, αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό 40,4% κατακτά την αυτοδυναμία ακόμα και αν είναι μηδενικό το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων – ποσοστό που βέβαια δεν είναι ποτέ μηδενικό, άρα ο πήχυς πέφτει κι άλλο.

Σχηματικά, για κάθε μονάδα που αυξάνεται το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων μειώνεται κατά 0,3%-0,4% ο πήχυς αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Ενδεικτικά, αν τα εκτός Βουλής κόμματα έχουν αθροιστικά ποσοστό 10%, το πρώτο κόμμα κατακτά αυτοδυναμία με 37,5%:


Με αυτά ως δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι οι δεύτερες εκλογές διεξάγονται με λίστα, και όχι με σταυρό στους υποψήφιους βουλευτές, η δεύτερη κάλπη του 2023 θέτει καινούργια διλήμματα σε ψηφοφόρους και κόμματα. 

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου