Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή και «φουλάρει» για τις 25 ΙουνίουΕλάχιστες ώρες κράτησε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης • Στις 25 Ιουνίου οι επόμενες κάλπες • Συνεχίζεται η διαδικασία από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αύριο στο προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είχε προαναγγείλει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεφε τηλεφωνικώς στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να έχει κυκλώσει ήδη την 25η Ιουνίου ως την ημερομηνία των δεύτερων εκλογών.

Η τυπική διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα, πάντως, θα συνεχιστεί κανονικά με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να έχει αύριο στις 11 το πρωί συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου, ως αρχηγού του δεύτερου κόμματος, να του παραδώσει τη διερευνητική εντολή.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σπεύσει να δηλώσει ότι «θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω την διερευνητική εντολή το απόγευμα, ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου».

Μίλησε με τους πολιτικούς αρχηγούς

Στη συνέχεια είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι θα παραδώσει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε επίσης με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα. Μετέφερε στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Οι εντολές θα ανατεθούν στις επόμενες σε δύναμη κοινοβουλευτικές δυνάμεις, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που επίσης αναμένεται να την επιστρέψουν.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρείς ημέρες να κρατήσει την εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Στην περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια των επαναληπτικών εκλογών, η ΠτΔ θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου