Εκλογές 2023 -Καραθανασόπουλος: Μόνο με ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα προκύψει ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση«Όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, ανεξάρτητα μορφής και σύνθεσης, θα έχει αντιλαϊκό χαρακτήρα, γιατί είναι προδιαγεγραμμένες οι δεσμεύσεις της, όπως αυτές προκύπτουν από τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς».

Αυτό αναφέρει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εκ νέου υποψήφιος στην Αχαϊα.

Με αυτό το δεδομένο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Καραθανασόπουλος, «το ζητούμενο για το λαό είναι να προκύψει ισχυρό το “αντίπαλο δέος” στην αντιλαϊκή κυβέρνηση, να προκύψει μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, να είναι ισχυρός ο οργανωμένος λαϊκός παράγοντας ο οποίος με την πάλη του θα βαδίζει στο δρόμο της ανατροπής. Αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνο η αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου του ΚΚΕ στην Αχαϊα Νίκου Καραθανασόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Κατερίνα Βλαχοδήμου:

ΕΡ: Γιατί το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις είναι «γραμμένες στο χιόνι»;

ΑΠ: Γιατί διαμόρφωσαν ένα νομοθετικό πλαίσιο δημιουργίας ενός μηχανισμού αναπαραγωγής μιας αναλώσιμης και φτηνής εργατικής δύναμης, χωρίς συγκροτημένα εργατικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, προσαρμοσμένο στις αντοχές της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα ο κατώτερος μισθός σήμερα να είναι στα επίπεδα του 2011, ο μέσος μισθός να έχει υποστεί απώλειες 25% σε σχέση με το 2011, οι μισές νέες θέσεις απασχόλησης να είναι μερικής απασχόλησης, με το 1/3 των εργαζομένων να παίρνουν λιγότερα τον κατώτερο μισθό.

Γιατί αρνήθηκαν, είτε ως κυβέρνηση είτε ως κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τις προτάσεις νόμου και τροπολογίες του ΚΚΕ, όπως για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ή την επαναφορά 13ου – 14ου μισθού στο δημόσιο, της 13ης και 14ης σύνταξης. Η επικέντρωση μόνο στο ονομαστικό επίπεδο του μισθού συγκαλύπτει τις απώλειες που αυτός υφίσταται από την ακρίβεια, από τη φοροεπιδρομή με τους άμεσους και έμμεσους φόρους, από τη συνεχή εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας.

Μέσα από αυτές τις κίβδηλες προεκλογικές υποσχέσεις επιδιώκουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα και όλο και πιο υπαρκτό τον κίνδυνο εκδήλωσης μια νέας κρίσης. Συνοδεύεται από τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για επίτευξη των αιματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και την επιβολή των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του “Πανευρωπαϊκού Μνημονίου” που περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΕΡ: Τι σημαίνει για το λαό το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας;

ΑΠ: Οι προτάσεις της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάκαμψης οδηγούν στην επιδείνωση του αντιλαϊκού, ταξικού χαρακτήρα του. Διατηρεί αμετάβλητους τους στόχους για το ύψος των ελλειμμάτων και του κρατικού χρέους, επιβάλλοντας σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία για την επίτευξη της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους, τα οποία οδηγούν σε μακροχρόνια πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτά θα προκύψουν πάλι από τη συνέχιση της φοροεπιδρομής κατά των λαϊκών εισοδημάτων και από τη συνέχιση του περιορισμού των κοινωνικών δαπανών.

Η χειροτέρευση του έγκειται στο γεγονός ότι από αυτόν τον αυστηρό δημοσιονομικό «κορσέ» θα εξαιρούνται οι δημόσιες δαπάνες για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων και την υλοποίηση του στρατηγικών σχεδιασμών της ΕΕ για την «Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση», γεγονός που θα καθιστά την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής «όνειρο θερινής νυκτός».

Σε ιδιαίτερα επικίνδυνη έκβαση για τα συμφέροντα του λαού μας μπορεί να αναδειχθεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για εξαιρέσεις από τον κανόνα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των πολεμικών δαπανών που εντάσσονται στην ικανοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

ΕΡ: Τι κρίνεται στις εκλογές του Μαΐου;

ΑΠ: Απ’ τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού και της νεολαίας, δεν κρίνεται αν από τις επερχόμενες εκλογές θα προκύψει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεκαετίες υπήρξαν ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το βασικό εργαλείο για την επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, για την καταστρατήγηση των εργασιακών κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων του. Όποια κυβέρνηση προκύψει, ανεξάρτητα μορφής και σύνθεσης, θα έχει αντιλαϊκό χαρακτήρα, γιατί είναι προδιαγεγραμμένες οι δεσμεύσεις της, όπως αυτές προκύπτουν από τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Δεσμεύσεις τις οποίες αποδέχονται τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο για το λαό είναι να προκύψει ισχυρό το “αντίπαλο δέος” στην αντιλαϊκή κυβέρνηση, να προκύψει μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, να είναι ισχυρός ο οργανωμένος λαϊκός παράγοντας ο οποίος με την πάλη του θα βαδίζει στο δρόμο της ανατροπής. Αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνο η αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

ΕΡ: Ο γραμματέας του ΚΚΕ είπε πρόσφατα ότι ο όρος «προοδευτικός», κακοποιείται συστηματικά. Ποιο περιεχόμενο δίνει το ΚΚΕ στον χαρακτηρισμό προοδευτικές δυνάμεις;

ΑΠ: Πρόοδος σημαίνει να βρίσκεσαι αταλάντευτα στο πλευρό των εκμεταλλευόμενων, των λαϊκών στρωμάτων και των αναγκών τους και σταθερά απέναντι στους εκμεταλλευτές τους, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες. Πρόοδος σημαίνει ότι είσαι απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά κοινωνικές ανισότητες και φτώχεια για τους πολλούς. Πρόοδος σημαίνει ότι είσαι απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που επιβάλλουν πολέμους, που επιβάλλουν την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το «πιστόλι στον κρόταφο».

Προοδευτικός είναι αυτός που υπηρετεί την κοινωνική εξέλιξη, που ικανοποιεί και αξιοποιεί τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για την ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών του λαού και της νεολαίας, και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών. Προοδευτικός είναι αυτός που απελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά, που εξυψώνει τον άνθρωπο «στο μπόι των ονείρων του».

ΕΡ: Ποια πραγματική στόχευση είχε η προσφυγή στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές;

ΑΠ: Η προσφυγή κάποιων “γραφικών τύπων” στον Άρειο Πάγο μπορεί σήμερα να έπεσε στο κενό. Όμως, ο “γραφικός” μπορεί να αποδειχθεί κάποια στιγμή και “λαγός”. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η εξίσωση φασισμού – κομμουνισμού είναι παγιωμένη θέση της ΕΕ και σε πολλά κράτη μέλη της τα κομμουνιστικά κόμματα είναι απαγορευμένα. Οι κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο πρωτοστάτησαν στον αγώνα ενάντια στον φασισμό και στα εγκλήματά του. Γι’ αυτό κι έχει αξία η κοινωνία και κυρίως η νεολαία να έχει αντανακλαστικά σε τέτοια περιστατικά, γιατί πίσω από τον αντικομμουνισμό κρύβεται μια στοχευμένη επίθεση στην εργατική τάξη.

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου