Εκλογές 2023: «Δαγκωτό» ΝΔ ψήφισαν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αγρότες -Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑΛίγες ημέρες μετά τις εκλογές 2023 αποκαλύπτονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που οδήγησαν στο αποτέλεσμα της Κυριακής.

Ο εκλογικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης εξήγησε στην ΕΡΤ ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ξαναέδωσαν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ 12 μονάδες.

Στις εκλογές του 2019 η συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα ήταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους η ΝΔ κατακτά το προβάδισμα, έχοντας ωστόσο περιορισμένη διαφορά, στις 7 μονάδες. Στη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία το ΚΚΕ έλαβε 10%, ενώ τα λοιπά κόμματα 21%.
Συντριπτική είναι η υπεροχή της ΝΔ στους αγρότες, όπου αγγίζει το 48%, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο 10%. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Κουμουνδούρου κατά τις 3 μονάδες (13%).

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ιδεολογική εγγύτητα ανά κόμμα. Ο κ. Κουστένης χαρακτήρισε «εντυπωσιακό το ότι η Νέα Δημοκρατία, παρότι αύξησε τη δύναμή της, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα ιδεολογικής εγγύτητας. Ιδεολογική εγγύτητα εννοούμε την ερώτηση πόσο κοντά αισθάνεστε στο κόμμα που ψηφίζετε.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ είναι υψηλότερα σε αυτόν τον δείκτη, που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι είναι αρκετά ταυτισμένοι με τα συγκεκριμένα κόμματα».
Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου