Δημοσκόπηση – Δήμος Πατρέων: Τα δεδομένα, οι αντιδράσεις υποψηφιών και τα ερωτήματαΜια ενδιαφέρουσα ανάλυση κάνει η εφημερίδα Πελοπόννησος συγκεντρώνοντας τις αντιδράσεις, τα ερωτήματα, τα δεδομένα μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας της DATA C για τον Δήμο Πατρέων.


Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Απόστολου Αναστασόπουλου.

Αν και οδεύουμε στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, η μεγάλη δημοσκόπηση της DATA Consultants για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος» σχετικά με τον Δήμο Πατρέων προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων, πυροδοτώντας πολλές
συζητήσεις, αμφισβητήσεις αλλά και νέα σενάρια για πιθανές εμφανίσεις προσώπων στο σκηνικό των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Πάτρα: Γκάλοπ για τον Δήμο – Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης αναζητά ισχυρό αντίπαλο – Τι δείχνει η έρευνα της DATA C

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, υποψήφιοι δήμαρχοι Πατρέων θα είναι ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ο για δεύτερη φορά υποψήφιος Πέτρος Ψωμάς, ο νέος επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» που είχε στηριχθεί το 2019 από τη Νέα Δημοκρατία Κώστας Σβόλης και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πάτρα, Σπουδαία και πάλι» Βασίλης Αϊβαλής, ο οποίος ήδη έχει στηριχθεί επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ομως, για κάποιον που επιλέγει να παρατηρεί τα γεγονότα, μπορεί να διακρίνει στο βάθος ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου σκηνικού, πέντε μήνες πριν στηθούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες. Αυτό το λέμε, γιατί η δημοσκόπηση εμφάνισε κάποια δεδομένα που δύσκολα θα

αλλάξουν δραματικά, όπως ότι:

Ο Κ. Πελετίδης είναι πολύ ισχυρός και εμφανίζεται στη συνείδηση των περισσότερων ως ένας καλός δήμαρχος, άρα έχει τις προϋποθέσεις να

ψηφιστεί και πάλι.

Οι σημερινοί συνυποψήφιοι δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τη δυναμική για να απειλήσουν την πρωτιά του Κ. Πελετίδη, αφού σε πρώτη φάση τούς γνωρίζουν σχεδόν οι μισοί απ’ ό,τι τον δήμαρχο.

Αυτά τα δύο δεδομένα, υποδεικνύουν σε πρόσωπα που ενδιαφέρονται για τον δημαρχιακό θώκο ότι ο χρόνος εκδήλωσης ενδιαφέροντος στερεύει, άρα αν το επιθυμούν, πρέπει να κάνουν κίνηση άμεσα. Μάλιστα, σχεδόν ταυτόχρονα είχαμε αντιδράσεις από παράγοντες που μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικοί για το σκηνικό των εκλογών του Οκτωβρίου.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ

Ο Απόστολος Κατσιφάρας δεν μιλάει δημόσια. «Ουδέν σχόλιο» είπε χαρακτηριστικά σε ερώτηση της «Π». Ομως, οι πληροφορίες λένε ότι ήδη ετοιμάζει ψηφοδέλτιο και μάλιστα φέρεται να επιθυμεί ο κ. Κατσιφάρας να έχει πιο ανεξάρτητη υπόσταση η υποψηφιότητά του, αλλά αφού πρώτα δει πού θα «κάτσει η μπίλια» στις εθνικές εκλογές. Συνεπώς δεν θα κινηθεί επίσημα πριν τις 21 Μαΐου.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΚΟΥΝΑΒΗΣ

Μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της δημοσκόπησης, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας Αντώνης Κουνάβης προχώρησε σε μια δήλωση που από πολλούς ερμηνεύθηκε ως αμφίβολη η στήριξη στον Κ. Σβόλη, καθώς το κόμμα θα αποφασίσει μετά τις εθνικές εκλογές απ’ όπου ενδεχομένως θα προκύψουν και νέα πρόσωπα που εκτιμούνται ως πιο ισχυρά για μια υποψηφιότητα απέναντι στον Κ. Πελετίδη. Ο Κ. Σβόλης, πάντως, που ασφαλώς ενοχλήθηκε από την παρέμβαση αυτή -καθώς η συγκέντρωσή του στον «Αστέρα» τον είχε αφήσει με την αίσθηση καθολικής στήριξης- δηλώνει «παρών» με σχεδόν καθημερινές ανακοινώσεις για θέματα ποικίλης ύλης αλλά και κινητική παρουσία με την οποία σκοπεύει να επιβληθεί.

ΤΡΙΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ: ΨΩΜΑΣ

Ο Πέτρος Ψωμάς που θα είναι δεδομένα υποψήφιος δήμαρχος, ξεκίνησε πρώτος απ’ όλους να ανακοινώνει νέα πρόσωπα που θέτουν υποψηφιότητα με την παράταξή του. Ηδη μάλιστα έχουν γίνει γνωστά τα 12 πρώτα νέα πρόσωπα που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του «σπιράλ».

ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ: ΑΪΒΑΛΗΣ

Βλέποντας όλα τα ανωτέρω, αλλά και κυρίως την «αόρατη» κινητικότητα από την πλευρά Κατσιφάρα που εκ των πραγμάτων θα του διεκδικήσει χώρο απεύθυνσης, ο Βασίλης Αϊβαλής -στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ και οσονούπω από το ΠΑΣΟΚ κατά δήλωσή του- ανακοίνωσε πως στις 8 Μαΐου θα πραγματοποιήσει την πρώτη μεγάλη ανοικτή εκδήλωση της παράταξής του στον πολυχώρο Royal, όπου θα αναπτύξει τις θέσεις του για τα ζητήματα της πόλης.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, οδηγούμαστε στα εξής ερωτήματα που θα απαντηθούν πιθανά εντός Μαΐου, ενώ τα δεδομένα μάς φτάνουν για κάποια συμπεράσματα.

Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία για τον Δήμο Πατρέων; Θα στηρίξει Σβόλη ή θα προκρίνει κάποια άλλη υποψηφιότητα που θεωρεί πιο ισχυρή λόγω αναγνωρισιμότητας;

Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ; Θα ανακοινώσει και αυτό πως στηρίζει Αϊβαλή ή μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κατσιφάρα θα «ακυρώσει» αυτή την κατεύθυνση για να μη δημιουργηθεί ρήγμα στα εσωτερικά του κόμματος;

ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Πιστεύουμε ότι δεν είναι τυχαία η όλη συζήτηση γύρω από το πρόσωπο του Απόστολου Κατσιφάρα και στο τέλος ο πρώην περιφερειάρχης θα είναι υποψήφιος αν δεν αλλάξει κάτι σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Βλέπουμε, επίσης, μια κινητικότητα στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο ένα άλλο πρόσωπο και όχι τον Κώστα Σβόλη.

Τέλος, θεωρούμε σίγουρο ότι το αυτοδιοικητικό παζλ θα έχει συμπληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου ή βαριά μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου