Βασιλιάς Κάρολος, ο μεγαλύτερος μεσίτης του πλανήτη – Η αμύθητη περιουσία του


Ο Κάρολος γίνεται σήμερα και επίσημα βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, με την περιουσία του να αυξάνεται θεαματικά με όσα του κληροδότησε η μητέρα του.

Με μια μεγάλη -ομολογουμένως- καθυστέρηση ο Κάρολος θα κάνει σήμερα το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα: θα φορέσει -για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή του- το St. Edward’s Crown που χρησιμοποιείται από το 1661 μόνο για την στέψη (παρεμπιπτόντως, αξίζει κάτι παραπάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ) και θα καθίσει στο θρόνο του βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας.

Η μεγάλη στιγμή του 74χρονου μονάρχη θα κοστίσει στους φορολογούμενους της χώρας του μεταξύ 56 και 113.4 εκατομμυρίων ευρώ.

Τι; Νόμισες πως θα πληρώσει ο πρωταγωνιστής της ιστορίας;

Δεν είναι κάτι που συνηθίζει.

Δεδομένου ότι το Magazine σε έχει ενημερώσει ήδη για τους κανόνες της διαδικασίας που προβλέπει το πρωτόκολλο, όσους κράτησε ο Κάρολος και όσους διέγραψε, σήμερα θα ασχοληθούμε με την περιουσία του. Ή μάλλον με ό,τι του ανήκε όταν ήταν πρίγκιπας και πώς ααυξάνει αυτή τη λίστα η ιδιότητα του βασιλιά.

Για αρχή, κράτα πως η προσωπική περιουσία του εκτιμήθηκε στο ποσό των 2.041.750.000 ευρώ (1.8 δισεκατομμύρια λίρες).

H μισή προέρχεται από δυο ‘αμφιλεγόμενα’ δουκάτα: του Λάνκαστερ -αξίας 740.000.000 ευρώ- και της Κορνουάλης -αξίας μεγαλύτερης του 1.000.000.000 ευρώ.

Λειτουργούν ως επαγγελματικές αυτοκρατορίες ακινήτων, καθώς διαχειρίζονται εκτεταμένες αγροτικές εκτάσειςξενοδοχείαμεσαιωνικά κάστραγραφείακαταστήματα και μερικά από τα κορυφαία πολυτελή ακίνητα του Λονδίνου, ενώ έχουν και σημαντικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Δεν πληρώνουν όμως, φόρους (εταιρικούς ή κεφαλαιουχικών κερδών).

Άρα θα έλεγες πως τα κέρδη θα έπρεπε να δίνονται στο λαό της Βρετανίας.

Το Παλάτι δεν θα συμφωνούσε -κάτι που κάνει εδώ και αιώνες, στις σχετικές συζητήσεις.

Θα τα εξηγήσουμε όλα, αφότου διευκρινίσουμε πως ακριβή στοιχεία για την περιουσία του νέου βασιλιά δεν υπάρχουν διαθέσιμα, καθώς τα υπάρχοντα του δεν υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΛΑΜΒΑΝΕΙΝ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ

Οι 12 άνθρωποι (ο καθένας ειδικός στον τομέα για τον οποίον μίλησε) που έκαναν τις εκτιμήσεις για λογαριασμό της Guardian, έλαβαν υπ’ όψιν τους τα κτηματομεσιτικά του, τις επενδύσεις μετοχές τα κοσμήματα, τα έργα τέχνης, τα πολυτελή αυτοκίνητα, τα άλογα κούρσας και τα σπάνια γραμματόσημα που του ανήκουν.

Πέραν αυτών, παίρνει ετήσιο μισθό από τους πολίτες του βασιλείου του.

Κατά το BBC η βρετανική μοναρχία κοστίζει επτά φορές περισσότερο στο μέσο Βρετανό, από την κυβερνητική επιχορήγηση (Sovereign Grant) που εγκρίνει κάθε χρόνο η κυβέρνηση και τη δίνει στον βασιλιά. Αν αναρωτιέσαι για το ποσό, φτάνει στα 1.630.000 ευρώ το χρόνο.

Προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας επί 1.50 ευρώ (1.29 λίρες).

To deal περιλαμβάνει την παράδοση των κερδών του Crown Estate (συλλογή γης και ιδιοκτησιών της βασιλικής οικογένειας, αξίας 1.59 δισεκατομμυρίων ευρώ), για το 25% τους.

Διατίθεται σε όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, για τις πληρωμές των βασιλικών υποχρεώσεων (μισθούς υπαλλήλων -μόνο το Μπάκιγχαμ έχει πάνω από 1000-, ταξίδια, συντήρηση παλατιών που κατοικούνται κλπ).

Πιο συγκεκριμένα, το 50% του ετήσιου εισοδήματος του Καρόλου και της Καμίλα ξοδεύεται σε ταξίδια και επίσημες εμφανίσεις, ενώ το ¼ πηγαίνει σε φόρους. Τα υπόλοιπα 8 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στα παιδιά του Καρόλου με την αείμνηστη Νταϊάνα, σε κινήσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Κάθε μονάρχης παίρνει και το Privy Purse (εισόδημα που απολαμβάνουν μόνο οι βασιλείς και προέρχεται από ιδιωτική περιουσία -κυρίως του Δουκάτου του Λάνκαστερ). Η Ελισάβετ λάμβανε από αυτήν την πηγή πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Εν τω μεταξύ, ο μονάρχης γενικά δεν υποχρεούται να αποδίδει φόρους, κάτι που κέρδισε η Ελισάβετ το 1993.

Δίνει “εθελοντικά” για το ιδιωτικό εισόδημα. Ως ‘σύστημα’ κρίθηκε πως ευνοεί το πέρασμα των περιουσιακών στοιχείων βάσει της γραμμής διαδοχής -και καίει τα αδέλφια κάθε μονάρχη που μένουν χωρίς κληροδοτήματα.

Oι μονάρχες δεν δίνουν και φόρο κληρονομιάς.

Δηλαδή, ο Κάρολος δεν έδωσε σεντ για τα 453.000.000 ευρώ που πιστεύεται πως κληρονόμησε από τη μητέρα του.

Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ BIG SPENDER -ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ

Η National News ανέφερε σε πρόσφατο κείμενο πως ο νέος βασιλιάς “έχει τη φήμη του εξαιρετικά οικονόμου”.

Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως ανέπτυξε την -ας πούμε- λιτότητα του, μετά το διαζύγιο του με την Νταϊάνα, διαδικασία που του είχε κοστίσει 31.721.827 σημερινά ευρώ.

Δεν συνηθίζει να πετάει τα λεφτά του, αλλά έχει κάποιες συνήθειες που δεν αποχωρίζεται. Όπως το να ταξιδεύει παντού με το δικό του κάθισμα λεκάνης και το δικό του χαρτί υγείας (συγκεκριμένης μάρκας). Ζητά το κρεβάτι του να έχει ορθοπεδικό στρώμα και ο χώρος δυο πίνακες με τοπία από τη φύση της Σκωτίας.

Όπου μπορεί, παίρνει μαζί του το κρεβάτι του, τα έπιπλα του δωματίου του, ακόμα και τις φωτογραφίες και τους πίνακες που έχει στο δικό του χώρο. Ένα φορτηγό τα παραδίδει παραμονή της άφιξης του.

Περιμένει από τους οικοδεσπότες να του παρέχουν κάποιον να σιδερώνει τις πιτζάμες του κάθε πρωί και να περνά με το σίδερο τα κορδόνια των παπουτσιών του.

Η τάπα του μπάνιου πρέπει να είναι σε μια συγκεκριμένη θέση, η θερμοκρασία του νερού χλιαρή και η μπανιέρα μισογεμάτη.

Χρησιμοποιεί 2.54 εκατοστά οδοντόκρεμας κάθε πρωί.

Παίρνει μαζί του και τα προϊόντα του πρωινού του γεύματος που περιλαμβάνει έξι διαφορετικούς τύπους μελιούιδιαίτερα μούσλιαποξηραμένα φρούτα και ό,τι άλλο δεν ανήκει στα τυπικά πρωινά και δεν μπορεί να το αποχωριστεί. Γενικά, είναι λίγο περίεργος με τα φαγητά.

Το αγαπημένο του είναι το βραστό αυγό. Το ιδανικό ριζότο με άγρια μανιτάρια και βιολογικό αρνί.

Συνήθως δεν τρώει το μεσημέρι, αλλά μοιράζεται ένα ποτήρι τσάι (σάντουϊτς και κέικ) με την Καμίλα νωρίς το απόγευμα. Το βραδινό το τρώει στις 20.30. Στο μεσοδιάστημα δουλεύει.

Όταν θέλει να χαλαρώσει, συνήθως ζωγραφίζει.

Μέσα στην ημέρα, αλλάζει ρούχα έως πέντε φορές.

Οι αναλυτές που εξέτασαν την περιουσία του Καρόλου τόνισαν πως το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν, ήταν να διαχωρίσουν το δημόσιο από τον ιδιωτικό πλούτο σε ό,τι του ανήκει. Έκαναν ωστόσο, μια φιλότιμη προσπάθεια βάσει αναφορών που ‘χουν γίνει διαχρονικά.

Έτσι κατέληξαν σε ό,τι ακολουθεί.

ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Το Royal Mews βρίσκεται στο Μπάκιγχαμ και είναι το πάρκινγκ όλων των οδικών μεταφορικών μέσων του βασιλιά και των υπόλοιπων μελών της βασιλικής οικογένειας.

Εκεί θα βρεις άλογα, άμαξες έως υπερπολυτελή αυτοκίνητα. Αυτοκίνητα υπάρχουν και στο Σάντρινγκχαμ, το ιδιωτικό κτήμα του βασιλιά στο Νόρφολκ. Συνολικά, είναι 23 Rolls-Royces, Bentleys και Jaguars.

Κάποια είναι ιδιόκτητα, άλλα τα έχουν ‘δανείσει’ εταιρίες στους Ουίνδσορ, ενώ υπάρχουν και αυτά που ανήκουν στο μονάρχη “ως δικαίωμα του στέμματος”. Δεν είναι δηλαδή, ιδιωτική ιδιοκτησία, αλλά τα χρησιμοποιεί ο μονάρχης “για λογαριασμό του έθνους”.

Όσα οχήματα ανήκουν στην κατηγορία των “κρατικών αυτοκινήτων” χρησιμοποιούνται κάποιες φορές και ιδιωτικά.

Επανειλημμένα ο Κάρολος έχει κληθεί να διευκρινίσει ποια αυτοκίνητα του ανήκουν και ποια είναι κρατικά, αλλά δεν το έχει κάνει. Ένας συντηρητικός υπολογισμός δείχνει πως όσα είναι ιδιωτικά αξίζουν 7.145.660 ευρώ.

ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Η ακίνητη περιουσία του Καρόλου γεμίζει άνετα τρεις σελίδες Ε9. Θα αρχίσουμε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και τα Ανάκτορα του Κένσινγκτον, που πάνε ‘πακέτο’ με τον εκάστοτε μονάρχη. Κληρονόμησε και δυο εκτάσεις. Δεν έδωσε ούτε μια λίρα σε φόρο κληρονομιάς.

Κατ’ αρχάς, τα αγροτικά κτήματα του Μπάλμοραλ, που αγοράστηκε από τον σύζυγο της βασίλισσας Βικτώριας, Αλβέρτο, το 1852. Εκεί πέθανε η Ελισάβετ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αυτό το περιουσιακό στοιχείο περιλαμβάνει το Κάστρο Μπάλμοραλ, αλλά και 53.684 στρέμματα γης, με δυνατότητα για δασοκομία, γεωργία, σκοποβολή αγριόπετεινων, κυνήγι ελαφιών και παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το κτήμα αποτιμήθηκε στα 90.738.000 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ελισάβετ πέρασε στον Κάρολο και το κτήμα Σάντρινγκχαμ, στο Νόρφολκ. Το αγόρασε η Βικτώρια το 1862 για τον γιο της. Περιγραφόταν εκείνη την εποχή ως “πολύ άσχημο” και περιτριγυρισμένο από “6.000 στρέμματα άμμου”. Για δεκαετίες πρόσφερε οικογενειακή αιμορραγία στους βασιλείς, κάτι που άλλαξε ο Φίλιππος με ανελέητες περικοπές και τρόπους δημιουργίας εσόδων.

Επιτρέπεται η είσοδος, με εισιτήριο αξίας 26 ευρώ, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες ακίνητα προς ενοικίαση και 64 χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης, συν εμπορικές μισθώσεις.

Μια συντηρητική εκτίμηση αναφέρει πως η αξία ξεπερνάει τα 283.550.000 ευρώ.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Αν υπήρχε ένα ‘σκοτάδι’ σε απτά περιουσιακά στοιχεία των Ουίνσδορ, οι μετοχές και οι επενδύσεις έχουν κρυφτεί στον Άδη. Εδώ και δεκαετίες υπάρχει εταιρία που δημιουργήθηκε για να προστατεύει τον ‘ντροπιαστικό ιδιωτικό πλούτο’ της βασίλισσας, από το δημόσιο έλεγχο.

Κάποιες ενδείξεις που ‘χουν προκύψει για τις μετοχές και τις επενδύσεις επιτρέπουν την εκτίμηση πως 48.73 εκατομμύρια που επένδυσε ο Κάρολος το 1993, σήμερα είναι 134.000.000 ευρώ.

Ο μονάρχης και ο διάδοχος του θρόνου λαμβάνουν και εκατομμύρια ως ετήσιο ‘ιδιωτικό εισόδημα’ από κληρονομημένες περιουσίες. Σε περίπτωση που η Ελισάβετ και ο Κάρολος αποταμίευσαν αυτά τα χρήματα και τα επένδυσαν σε εταιρίες του FTSE 100 (οι 100 εταιρίες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και έχουν την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση της αγοράς), σήμερα θα είχαν συν 65.7 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνολική περιουσία της οικογένειας από αυτόν τον τομέα εκτιμάται (πολύ μετρημένα) στα 160.000.000 ευρώ.

Σύμβουλος που ειδικεύεται στο χειρισμό των οικονομικών υποθέσεων των υπερπλούσιων, είπε ότι θα περίμενε μια οικογένεια με τα οικονομικά των Ουίνσδορ να επενδύει το 50% του εισοδήματός τους.

ΠΗΓΗ:Magazine

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου