Βαρουφάκης: “Είμαστε ανοιχτοί σε προεκλογική συμφωνία για 5-6 βασικά νομοσχέδια”

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως το ΜέΡΑ25 είναι ανοιχτό σε προγραμματική συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας πριν από τις εκλογές, αλλά όχι σε συζήτηση μετά την κάλπη.

Ανοιχτός σε προγραμματική συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας μόνο εφόσον αυτή γίνει προεκλογικά, δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης το πρωί της Παρασκευής (31/03).

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει προγραμματική συζήτηση και σύγκλιση μέσα στο χρόνο των λίγων ημερών που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα«Αυτό είναι ένα αλισβερίσι στο οποίο δεν θα συμμετάσχω γιατί σε δύο μέρες δεν μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το ελληνικό Σύνταγμα δεν δίνει τη δυνατότητα για πολύμηνες διαπραγματεύσεις, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Γερμανία και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το ΜέΡΑ25 προτείνει αλλαγή του Συντάγματος.

Διάλογος για βασικά νομοσχέδια

Περιγράφοντας τη διαδικασία που προτείνει το ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Η προεκλογική συζήτηση που εμείς προτείνουμε ως ΜέΡΑ25 δεν θα οδηγήσει σε καμία περίπτωση σε συμφωνία για τα πάντα, αλλά μόνο για πέντε έξι βασικά νομοσχέδια που θα πρέπει να περάσουμε. Σε όλα τα άλλα διαφωνούμε. Για σκεφτείτε τι όμορφο θα ήταν να μπορούμε να πούμε: “Εμείς κάναμε μία προεκλογική συνάντηση και συμφωνήσαμε σε πέντε πράγματα, σε τρία πράγματα” και να βγούμε μετά στον κόσμο προεκλογικά και να πούμε: “λοιπόν σε αυτά τα τρία τέσσερα πέντε πράγματα έχουμε συμφωνήσει, αλλά στα υπόλοιπα εκατό πράγματα διαφωνούμε”. Και εγώ να πω ως γραμματέας του ΜέΡΑ25 στον ψηφοφόρο: “Ναι, συμφωνήσαμε στα 4-5 αλλά κοιτάξτε και όλα αυτά στα οποία διαφωνούμε, ψηφίστε το ΜέΡΑ25, μην ψηφίσετε το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχουμε όλες αυτές τις διαφωνίες”. Και να βγει Αλέξης Τσίπρας και να πει: “Ναι σε αυτά τα πέντε συμφωνήσαμε αλλά στα άλλα 100 διαφωνήσαμε. Ψηφίστε μας εμάς”. Θα ήταν μια πάρα πολύ καλή τονωτική ένεση για την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

Προστασία πρώτης κατοικίας, ΦΠΑ , ψηφιακό πορτοφόλι

Όσον αφορά τα θέματα τα οποία μπορούν να περιληφθούν σε ένα τέτοιο διάλογο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, είπε ότι αυτά πρέπει να συζητηθούν, αλλά προφανώς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προστασία της πρώτης κατοικίας, το χρηματιστήριο ενέργειας, την «πράσινη» βιομηχανική επανάσταση και την μετατροπή της Ελλάδας σε κέντρο παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του ΦΠΑ που προτείνει το κόμμα του, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε συντελεστή 24% όταν η γειτονική Βουλγαρία έχει 12% και φορολογικό συντελεστή κέρδους για τους μικρομεσαίους πάνω από 20% όταν η γειτονική χώρα έχει 10%.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει διατυπώσει για τη δημιουργία ενός δημόσιου δωρεάν ψηφιακού συστήματος καταθέσεων και πληρωμών, με βάση ένα ψηφιακό πορτοφόλι που θα παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με 100% εγγύηση. Από εκεί και πέρα, εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, οι ιδιωτικές τράπεζες θα πραγματοποιούν τραπεζικές εργασίες με ανταγωνιστικούς όρους και το ανάλογο ρίσκο, με αποτέλεσμα ο όποιος κίνδυνος να μην συνδέεται πλέον με τις εγγυημένες καταθέσεις.

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου