Ανδρουλάκης: Είμαι κι εγώ υποψήφιος πρωθυπουργός -Η πρόταση κυβέρνησης συνεργασίας ισχύει και για τις δεύτερες εκλογές

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στη γραμμή «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης» και στο τρίτο πρόσωπο που προτείνει για την πρωθυπουργία σε πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε: «Υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όλων των κομμάτων. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης λέει ο ένας για τον άλλον ότι είναι κακός κυβερνήτης, επικίνδυνος. Εγώ συμφωνώ και με τους δύο. Θεωρώ ότι και οι δύο ήταν κακοί κυβερνήτες και επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον. Η νέα εποχή θεωρώ ότι πρέπει να έχει προγραμματικές συνεργασίες, όπου τα πρόσωπα που θα κληθούν να εφαρμόσουν τις μεγάλες αλλαγές να είναι πρόσωπα υψηλού κύρους».Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε για πρώτη φορά ότι ισχύει η πρότασή του και για τις δεύτερες εκλογές, αν και ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί σταθερότητα από τις πρώτες εκλογές

Για να προσθέσει: «Εγώ απέναντί τους έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: Δεν έχω κυβερνήσει. Δεν έχω κάνει υποκλοπές, ούτε έχω υποσχεθεί σεισάχθεια το 2014 και μετά να παραδώσω τα κόκκινα δάνεια εκατομμυρίων ανθρώπων στα funds που τους εκβιάζουν και τώρα έρχονται να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα».

Όπως είπε, «αν το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό, τότε θα ξεκινήσουμε -στο πλαίσιο τις διερευνητικής εντολής που θα πάρουμε- προσπάθεια να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Αν αυτές καρποφορήσουν, τότε θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν θα πω εγώ ποιο πρόσωπο θα είναι. Δεν διορίζω εγώ την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι κοινής αποδοχής, όπως σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι δική μου η κυβέρνηση».

Επανέλαβε τον στόχο για ισχυρό διψήφιο ποσοστό «σε συνδυασμό και με τα ποσοστά που θα πάρουν και τα άλλα κόμματα», όπως διευκρίνισε. «Αν έχουμε ένα χαμηλό ποσοστό, ουσιαστικά ο λαός θα μας λέει μείνετε στην αντιπολίτευση».

Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2015 δεν είχε ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με τον Πάνο Καμμένο, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 ότι «θα συνεργαστεί με τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη και θα μοιράσει τρία κορυφαία υπουργεία».

Ανδρουλάκης: Στόχος της κυβέρνησης συνεργασίας είναι να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις υποκλοπές
Ο Ν. Ανδρουλάκης είπε ακόμη ότι στόχος της προγραμματικής σύγκλισης για τον σχηματισμό κυβέρνησης «είναι για εμάς να γίνει εξεταστική επιτροπή στην επόμενη Βουλή για να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη αυτοί που παρακολουθούσαν τους Έλληνες πολίτες».

«Λέω ξεκάθαρα πως η πολιτική αλλαγή που θέλουμε δεν μπορεί να υπηρετηθεί από πρόσωπα που έχουν κάνει ζημιά στη χώρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Ερωτώμενος για τη πολιτική θύελλα που έφερε η δήλωσή του για «πολιτικά πρόσωπα» που θα προταθούν για τη θέση του πρωθυπουργού, χωρίς να τα κατονομάζει, και παρά τις πιεστικές ερωτήσεις, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως δεν θα μπορούσε να μπει σε ονοματολογία, καθώς, όπως υποστήριξε, «αν πω τώρα κάποιο όνομα θα υπονομεύσω την προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση συνεργασίας». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν χώρες που πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος ή του δεύτερου, του πρώτου, ή χώρες που συνεννοούνται και είναι ένα άλλο πρόσωπο. Ας υπάρχει προγραμματική σύγκλιση και θα είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Άρα δεν θα είναι ένα πρόσωπο που δεν το γνωρίζει κανείς».

Σε όσους χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη στάση του, ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε πως «από πλευράς μου υπάρχει μόνο θεσμική συμπεριφορά και εντιμότητα» .

Ανδρουλάκης: Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να πάμε σε δεύτερες εκλογές
Αναφορικά με την πιθανότητα δεύτερων εκλογών και εάν τις φοβάται, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση αυτό που κάποιοι δεν θέλουν την πρώτη Κυριακή για να σώσουν τις καρέκλες τους, να μας το επιβάλουν εκβιαστικά και με δεύτερες ή τρίτες εκλογές. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».

Επιπροσθέτως ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να μην ενδιαφέρεται για την πρώτη Κυριακή» και πρόσθεσε πως «όποιο κόμμα με ευθύνη του οδηγήσει τη χώρα σε αστάθεια, θα χρεωθεί την αστάθεια». Επίσης, χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα της χώρας «αμετανόητο» μετά τη χρεοκοπία που βίωσε η χώρα.

Ο κ. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος σε «συνθήκες καλύτερης προοπτικής», έφερε ως παράδειγμα την τραγωδία στα Τέμπη, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συνέβη στα Τέμπη είναι μία τομή, καθώς είδαμε να απογυμνώνεται το επιτελικό κράτος» και πρόσθεσε πως «αν είχε υλοποιηθεί στην ώρα της η επίμαχη σύμβαση ”717” δεν θα είχαν χαθεί 57 ανθρώπινες ζωές».

Ανδρουλάκης: Ο Λοβέρδος έχει ήδη διαγραφεί μία φορά
Ερωτηθείς για τη δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι δεν τον διαγράφει κανείς, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Το πρόσωπο που το είπε αυτό, νομίζω έχει διαγραφεί ήδη μία φορά στο παρελθόν. Άρα, όλοι λειτουργούμε με κανόνες».

Π

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου