Αλέξης Τσίπρας / Με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχουμε κυβέρνηση – Δεν θα πάμε σε δεύτερες εκλογέςΤην πεποίθηση ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι το πρώτο κόμμα το βράδυ των εκλογών της Κυριακής, θα σχηματίσει κυβέρνηση έκανε ξεκάθαρη το Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής διακαναλικής συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επεσήμανε ότι τα άμεσα μέτρα που θα πάρει η προοδευτική κυβέρνηση θα έχουν στόχο τη διάλυση του μηχανισμού της αισχροκέρδειας, την προστασία της α’ κατοικίας και την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ.

«Είναι φανερό ότι το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι στην απευκταία περίπτωση που η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα «ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να κάνει κυβέρνηση. Δεν θα ρισκάρει μια δεύτερη εκλογή, παρά τα όσα λέει. Εάν δεν τα καταφέρει θα πάμε σε δεύτερες εκλογές».


«Εάν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρώτο κόμμα θα πάμε στον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης» ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι δεν είναι επιδίωξή του η κυβέρνηση που θα σχηματίσει να βασίζεται στην ανοχή ενός κόμματος.

Όσον αφορά στον κ. Βαρουφάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι επέλεξε να αυτοεξαιρεθεί από την προοδευτική κυβέρνηση επαναφέροντας στον δημόσιο διάλογο το σχέδιο «Δήμητρα».

«Ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε. Εάν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να το εφεύρει» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «δεν είναι προοδευτικές απόψεις αυτές. Είναι απόψεις Σόιμπλε». Ο κ. Βαρουφάκης έκανε δώρο στον Μητσοτάκη να ξανασερβίρει το πιάτο του φόβου σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εσκεμμένη παραπληροφόρηση όσον αφορά στην κοστολόγηση του Συμβολαίου για την Αλλαγή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός υπολόγισε ότι η μείωση του ΕΦΚ θα κοστίσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο υπουργός των Οικονομικών του το υπολόγισε στα 1,5 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στους νέους και τις νέες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι η συμμετοχή τους στις εκλογές είναι κρίσιμη καθώς εδώ μια τετραετία έχουν στοχοποιηθεί. «Έζησαν στο πετσί τους τι σημαίνει πολιτική εχθρότητα και συντριβή των ονείρων τους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζοντας ότι έχει πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων και των δημοσιονομικών δυσκολιών απάντησε στα όσα έλεγε η κυβέρνηση σχετικά με το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «αθλιότητα» όπως είπε της κυβέρνησης να περιφέρει ένα έγγραφο που φτιάχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και να λέει ότι είναι έγγραφο του ΓΛΚ.

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι τα κόστη των προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και της ΝΔ είναι παρόμοια ωστόσο αυτά έχουν πολύ διαφορετικό πρόσημο.

Απαντώντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα κοστολογημένο απάντησε στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τη μείωση του ΕΦΚ ότι έχει κόστος 4 δισ. Συγκεκριμένα υπενθύμισε τα όσα είχε δηλώσει ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας ότι το κόστος είναι 1 δισ. ευρώ και ότι  μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα κοστίσει 1,4 δισ στο έτος.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι 4 δισ. ήταν η αύξηση των εσόδων στα ταμεία από τη διατήρηση του υψηλού ΦΠΑ ενώ χαρακτήρισε οξύμωρο ότι αυτοί που μέσα σε ένα χρόνο δώσαν σχεδόν 50 δισ. επιδοτήσεις να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος τετραετίας και τετραπλασιάζοντας το κόστος να λένε ότι ο το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει δήθεν τα 80 δισ. ευρώ.

Το 2022 είχαμε μόνο στις εταιρίες ενέργειας 6 δις κέρδη. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα ξαναγίνει αυτό. Τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και έκανε λόγο για φορολογία στην πηγή με αποτέλεσμα το άμεσο κέρδος για το δημόσια ταμεία.

Πέρα από το συμβόλαιο αλλαγής και τα 11 άρθρα έχουμε έτοιμη και ΠΝΠ η οποία εμπεριέχει τρία άρθρα.

  1. αναστολή πλειστηριασμών 1ης κατοικίας 0 δημοσιονομικό κόστος
  2. κατάργηση ελάχιστη βάσης εισαγωγής 0 δημοσιονομικό κόστος
  3. μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ με δημοσιονομικό κόστος από 1/1 έως τέλος έτους 1,6 εκατ. ευρώ.

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου