Έρχεται έως το 2030 το εμβόλιο για τον καρκίνο

Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna που δημιούργησε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό αναπτύσσει ταχύτατα πρωτοποριακά σκευάσματα για την καταπολέμηση καρκίνων αλλά και καρδιακών παθήσεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού

Εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν από πρωτοποριακά νέα εμβόλια για μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna, η οποία δημιούργησε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αναπτύσσει τα εμβόλια αυτά ελπίζοντας ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει τέτοιες θεραπείες για «ασθένειες όλων των τύπων» μέσα στα επόμενα χρόνια. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση ενισχύει την έρευνα για τον καρκίνο με στόχο να σωθούν 3 εκατομμύρια ζωές την ερχόμενη δεκαετία.

Ο επικεφαλής γιατρός της εταιρείας Moderna, δρ Πολ Μπάρτον, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Μιλώντας στον «Guardian» τόνισε: «Θα έχουμε εμβόλιο, θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και θα σώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ζωές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου, για πολλούς διαφορετικούς τύπους όγκων, σε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο».

Παράλληλα, επισήμανε ότι πολλαπλές λοιμώξεις του αναπνευστικού θα καλύπτονται από ένα εμβόλιο, κάτι που σημαίνει πως οι ευάλωτες ομάδες θα προστατεύονται από τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), με μία ένεση. Επιπλέον, θεραπείες βασισμένες στην τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να είναι διαθέσιμες για σπάνιες ασθένειες, για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα. Οι θεραπείες που βασίζονται στο mRNA «μαθαίνουν» στα κύτταρα πώς να παράγουν πρωτεΐνη, η οποία ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στην ασθένεια.

«Αποστολή Καρκίνος»

Ο καρκίνος συχνά αναπαράγεται σιωπηλά. Αρκεί μικροσκοπικά κύτταρα να βγουν εκτός ελέγχου και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα για να προκληθεί η εξέλιξη μιας από τις πιο καταστροφικές ασθένειες στον πλανήτη. Η ασθένεια, η οποία σκοτώνει 10 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, έχει γίνει η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και η συχνότητά της συνεχίζει να αυξάνεται. Στην Ευρώπη, με λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταγράφεται το 1/4 όλων των κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει στόχο να αλλάξει την κατάσταση με ένα σχέδιο, την «Αποστολή Καρκίνος», το οποίο στοχεύει «να σώσει περισσότερες από 3 εκατομμύρια ζωές» έως το 2030.

Scroll to Top

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Πολιτική απορρήτου